Ми раді вітати Вас на сайті !
Оновлення сайту виконується постійно - будьте в курсі усіх проблем, що стосуються імміграції і життя в Іспанії!
Шановні відвідувачі і користувачі сайту "ГОЛОС УКРАЇНИ В ІСПАНІЇ"!

САЙТ ДОПОМОГИ І ІНФОРМАЦІЇ УКРАЇНСЬКИМ ІММІГРАНТАМ В ІСПАНІЇ



Español    Русский


Прийом на роботу в Іспанії


На території Іспанії можуть легально працювати громадяни Іспанії, громадяни ЄС, а також іноземці, які мають право на мешкання і роботу в Іспанії.

РОБІТНИКИ – ГРОМАДЯНИ КРАЇН ЄС. 

Наймання жителів країн – членів Співтовариства відбувається в тому ж порядку, що і наймання громадян Іспанії. Законодавство Співтовариства зняло всі бар'єри і ввело зрівняльний порядок найму громадян країн – членів Співтовариства. Для початку трудової діяльності досить реєструватися як працівник в службі соціального страхування.

РОБІТНИКИ – НЕ ГРОМАДЯНИ КРАЇН ЄС.

Всім останнім робітникам - іммігрантам для діставання можливості працювати в Іспанії, необхідно мати дозвіл на мешкання в країні з правом на роботу, видане представниками влади Іспанії. Перший дозвіл видається строком на один рік.

Згідно із загальними правилами, всі перші прохання розглядаються, зважаючи на ситуацію із зайнятістю в країні. Це означає, що працедавець, який хоче найняти іноземного робітника, повинен надати у відділення INEM сертифікат, виданий відповідним органом і підтверджуючий, що цю роботу не можуть виконувати громадяни Іспанії, країн – членів ЄС або робітники, що мають дозвіл на роботу в країні.

Проте, є припущення, що при розгляді прохань ситуація із зайнятістю в країні не враховується

ОСОБИСТІ ЯКОСТІ ПРАЦІВНИКА. 

Другий спосіб, при якому не обов'язково брати до уваги ситуацію із зайнятістю в країні, пов'язаний з особистими якостями працівника - іммігранта. Так, Органічний закон (Ley Organica) 4/2000, від 11 січня, модифікований ОЗ. 8/200 і ОЗ. 14/2003, модифікований ОЗ.  14/12/2009 містить перелік пропозицій по пристрою, згідно з якими іноземець може бути найнятий для роботи в Іспанії, не зважаючи на згаданий критерій. Ось найважливіші з цих якостей:

1) Бути чоловіком або дитиною іноземного резидента в Іспанії з відновленим дозволом. 

2) Мати в роду родичів – іспанців по висхідній або низхідній лінії.

3) Народитися і проживати в Іспанії.

4) Обіймати посаду, що вимагає особливої довіри і займатися лише діяльністю,пов'язаною з вищим менеджментом, коштом підприємства – контрактанта. 

5) Займатися монтажем або лагодженням імпортованого устаткування або установок.

 

ВІДНОВЛЕННЯ. 


Перший дозвіл може бути відновлене двічі, кожного разу після двох років, за умови виконання вимог першої концесії. Через 5 років працівник може отримати постійний дозвіл. При цьому працедавець, який наймає працівника – іммігранта, не обов'язково має бути один і той же.


Просити про відновлення дозволу на роботу в Іспанії працівник може, лише знаходячись на території Іспанії. Дозвіл, що втратив силу, подовжується до тих пір, поки не буде прийнято рішення про відновлення. Якщо це рішення позитивне, працівник може продовжувати працювати. Інакше, йому доведеться покинути країну.

 

КЛОПОТАННЯ ПРО ЗДОБУТТЯ ДОЗВОЛУ НА МЕШКАННЯ В КРАЇНІ З ПРАВОМ НА РОБОТУ В ІСПАНІЇ.


Фігура працедавця є центральною в процесі клопотання про здобуття дозволу на мешкання в Іспанії з правом на роботу, оскільки саме він повинен подавати прохання у відділення і філії Міністерства праці і соціальних справ. Окрім формальних бланків з проханням, працедавець повинен надати підтвердження діяльності свого підприємства, довести, що він в курсі соціальних і фінансових зобов'язань і має в своєму розпорядженні ресурси, достатні для найму на роботу.


Крім того, необхідно прикласти сертифікат INEM, що відноситься до ситуації із зайнятістю в країні. Без нього прохання навіть не буде прийнято. Якщо випадок працівника можна віднести до існуючих виключень, це повинно бути документально підтверджено. Крім того, якщо працедавець наймає працівника через контингент, це також необхідно вказати.

 

ЗАГАЛЬНИЙ ПОРЯДОК.


Якщо прохання здійснюється в загальному порядку, після здобуття дозволу, працедавець відправляє працівникові бланк з контактним номером. Працівник повинен з'явитися з ним в іспанське посольство або консульство в своїй країні, щоб клопотати про здобуття візи. Якщо робітник нелегально знаходиться на іспанській території, йому необхідно повернутися в свою країну для здійснення цих заходів.

 

КОНТИНГЕНТ.


Пропозиції робочих місць, здійснювані працедавцем через контингент, будуть відправлені уповноваженим органам відповідної країни. Компетентний орган в країні походження проводить попередній відбір кандидатів на вказані вакансії і погоджує дату і місце проведення відбору робітників. Підписавши контракт, робітник може подавати прохання про здобуття візи.

 

ПОЧАТОК РОБОЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ІСПАНІЇ. 


Якщо робітник в'їжджає до Іспанії, маючи дозвіл на мешкання в Іспанії з правом на роботу, він може приступити до роботи негайно, навіть якщо у нього немає відповідного посвідчення.

 

ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ РОБІТНИКІВ - ІНОЗЕМЦІВ.


Робітники-іммігранти в режимі рівності мають ті ж права, що і робітники – іспанці. Це стосується не лише свободи участі в профспілках і страйках, права на медичне обслуговування, права на соціальний захист і соціальні послуги і так далі, але і рівнозначності іспанців і іноземців в частині оподаткування і виплати внесків на соціальне забезпечення.


Необхідно підкреслити, що Закон про іноземців ясно передбачає, що відсутність необхідного дозволу, тобто незаконне використання робочої сили, не є причиною анулювання фактично існуючого робочого контракту між працедавцем і іноземним працівником, не ущемляє права останнього і не є перешкодою для здобуття позик, які могли б йому вважатися.

 

ПРАВА І ОБОВ'ЯЗКИ ПРАЦЕДАВЦІВ.


Працедавець має ті ж обов'язки робочого і соціального характеру в питанні найму працівників – іммігрантів, неначебто він наймав національних працівників.

 

ПОРУШЕННЯ І ШТРАФИ. 


Нелегальне наймання на роботу іноземців є грубим порушенням Закону, що діє, про іноземців.  Розмір штрафів вагається від EUR. 6.001,00 до EUR 60.000,00, за кожного нелегально найнятого працівника, і можуть мати термін давності від шести місяців до 5 років.


Кримінальний кодекс типізує аналогічну поведінку як правопорушення і передбачає покарання у вигляді висновку строком від 2 до 5 років і штраф на термін від шести до дванадцяти місяців.

 

ПОЧАТОК ТРУДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. 


Остання реформа додала в Закон про іноземців ще одну зміну: наймання іноземців без перевірки наявності необхідного дозволу вважається незаконним.



Робота в Іспанії: сезонна чи за спеціальністю?


Работа в ИспанииГромадяни України вже багато років як мають можливість реалізувати своє право на працю не тільки в Україні, але і в інших країнах. Багато українців працюють в країнах Північної Америки, Азії та Європи. Сьогодні ми розповімо про роботу в Іспанії. Іспанія - одна з найвіддаленіших від України країн Європи. Тому багатьом буде цікава будь-яка інформація про неї. Особливо про можливість працевлаштування.

Отже, наважимось задовольнити вашу цікавість.

В Іспанії, як і в багатьох інших країнах можливі три варіанти роботи:

- Сезонна (як правило, на таку роботу потрібні некваліфіковані працівники);

- Постійна (потрібні працівники з хорошою кваліфікацією);

- Організація власного бізнесу.

Відразу зауважимо, що Іспанія - переважно аграрна країна і великих зарплат не пропонує. Однак багатьох українців зарплата в 500 євро на місяць цілком влаштовує. Враховуючи, що крім зарплати є ще й інші блага, а також можливість "побачити світ", отримати безліч яскравих вражень і пожити в красивій, теплій країні.

Щоб працювати в Іспанії, потрібно отримати дозвіл на роботу в Іспанії для іноземних громадян. Воно видається на термін від одного до п'яти років. Цим дозволом ваше право на роботу може обмежуватися територією, сектору чи виду діяльності. Отримати дозвіл на роботу в Іспанії не складно. Адже Іспанія, як і інші розвинені країни, потребує некваліфіковані кадри, які згодні на важку роботу при мінімальній оплаті за неї. Таким працівникам радий будь-який роботодавець, так як місцевих громадян такі умови праці не влаштовують. Чоловіки найлегше влаштовуються робочими будівельних спеціальностей, а жінки - домпрацівницями. Однак, ким би ви не влаштувалися, вам потрібно знання іспанської мови хоча б у самому його мінімумі.

Іспанія приваблює багато іноземних робітників для сезонної роботи в сільському господарстві (збір урожаю), для роботи в переробній промисловості, для роботи у сфері обслуговування (покоївки, офіціанти та інші працівники в готелях, продавці та працівники автостоянок). Якщо ви хочете отримати в Іспанії роботу за спеціальністю, то це складніше, але цілком можливо. В Іспанії, як і у випадку з некваліфікованими працівниками, потрібні фахівці в сфері сільського господарства. Крім аграрного сектора, Іспанії потрібні фахівці в машинобудуванні та хімічній промисловості. Якщо ви стерпно володієте іспанською мовою, то можете отримати роботу програміста або іншого IT-фахівця. В Іспанії великий дефіцит на комп'ютерних фахівців та інформатики. Однак, нагадаємо, щоб претендувати на ці посади, необхідне знання іспанської мови.

Работа в ИспанииВ Україні та Іспанії діє безліч фірм, які допомагають у працевлаштуванні. Але за допомогою Інтернету, ви й самі можете вийти на роботодавця, про все з ним домовитися та укласти трудовий договір. Маючи укладений трудовий договір з іспанською фірмою, ви швидше отримаєте робочу візу до Іспанії. Зазвичай, роботодавець сам надасть і оформить за вас всі необхідні документи. Маючи робочу візу типу D, ви гарантовано отримаєте дозвіл на роботу в Іспанії строком на 12 місяців з правом продовження. На час дії дозволу на роботу ви маєте право перебувати і працювати на території Іспанії, вільно переміщатися по територіях країн Шенгенської зони, вільно в'їжджати і виїжджати до Іспанії. Громадяни країн, що не входять в ЄС, але які мають дозвіл на роботу, мають усі права робочого громадянина ЄС. Тобто, ви будете отримувати безкоштовне медичне обслуговування і соціальний захист.

Якщо у вас складнощі в самостійному пошуку роботи в Іспанії, то зверніться до Національного інституту з працевлаштування (www.inem.es). При зверненні туди, ви можете говорити і писати не тільки іспанською, а й англійською або французькою. Крім усього вищеописаного, українські громадяни можуть відкрити свій бізнес в Іспанії (або купити той, що вже діє). В Іспанії все більше з'являється ресторанів і кафе російської кухні, а також інших підприємств, відкритих нашими співвітчизниками. Можете приєднатися до них.

Часто українці використовують можливість придбати бізнес або нерухомість в Іспанії для того, щоб швидше отримати посвідку на проживання і громадянство. Купівля бізнесу в цьому випадку є кращим варіантом, тому що купівля нерухомості може допомогти швидше стати громадянином Іспанії, але не гарантує роботу. Взагалі, питання працевлаштування в Іспанії дуже складне для імігрантів.

На завершення докладніше розпишемо спеціальності та вимоги до кандидатів, а також зразковий заробіток:

- Сфера обслуговування (готелі, магазини, бари, ресторани, прибирання приміщень): потрібні переважно жінки як прибиральниць, покоївок, офіціантів, продавців, кухонних робітників, кухарів. Для офіціантів і продавців обов'язкове знання іспанської мови. Зарплата 700 євро на місяць;

- Сільське господарство (поля, сади, плантації, склади): потрібні чоловіки і жінки для роботи по збиранню врожаю і сортування продукції, а також вантажники. Оплата в основному відрядна. Зарплата 500-800 євро на місяць;

- Будівництво та ремонт: потрібні в основному чоловіки різних будівельних професій. Оплата як відрядна, так і погодинна.

Зарплата фахівця 800 - 1200 євро, підсобного робітника 600 - 800 євро на місяць;

- Майстерні різного профілю: потрібні в основному чоловіки різних робочих професій. Оплата як відрядна, так і погодинна. Зарплата фахівця 800 - 1200 євро, підсобного робітника 600-800 євро на місяць;

- Офіси компаній, адвокатських контор та інших установ: потрібні в основному жінки для роботи в якості секретарів, діловодів, кур'єрів і т.д. Обов'язкове знання іспанської мови, бажано знання англійської мови. Зарплата близько 700 євро на місяць;

- Високі технології: потрібні чоловіки й жінки з відповідною освітою. Знання іспанської мови обов'язкове. Вітається знання інших іноземних мов. Зарплата: від 800 євро на місяць і набагато вище.