Ми раді вітати Вас на сайті !
Оновлення сайту виконується постійно - будьте в курсі усіх проблем, що стосуються імміграції і життя в Іспанії!
Шановні відвідувачі і користувачі сайту "ГОЛОС УКРАЇНИ В ІСПАНІЇ"!

САЙТ ДОПОМОГИ І ІНФОРМАЦІЇ УКРАЇНСЬКИМ ІММІГРАНТАМ В ІСПАНІЇ



Español    Русский

Дозвіл на проживання в Іспанії

 

Дозвіл на проживання в Іспанії (іспанська резиденція) іноді називають Вид на Проживання в Іспанії чи ВНЖ в Іспанії.

 

Розглянемо основні аспекти теми іспанської резиденції.

 

Існує дозвіл на тимчасове перебування в країні чи резиденція або вид на проживання в Іспанії.

Дозвіл на в´їзд та тимчасове перебування в Іспанії не наділяє свого власника правом на перебування на території Іспанії на постійній основі.

З усіх розповсюджених дозволів на тимчасове перебування в країні виділяємо:

- перебування в Іспанії як туриста;
- перебування в Іспанії як студента.

Іноземець як турист з туристичною візою в Іспанію не може знаходитися на її території більше ніж 90 днів, для громадян країн які не входять у Європейське Співтовариство.

Відповідно до існуючої законодавчої бази продовжити перебування в Іспанії по туристичній візі можна ще на 3 місяці. У цілому термін перебування туриста в Іспанії не може перевищувати 180 днів на рік.

Студентська віза в Іспанію надає право на одержання дозволу на навчання на території Іспанії. Дозвіл на навчання в Іспанії дається на весь термін навчання.

Як поїхати навчатися в Іспанію? Для цього в країні проживання потрібно одержати студентську візу в Іспанію. Студентська віза в Іспанію видається на три місяці, протягом яких в Іспанії потрібно одержати картку студента (tarjeta de estudіante).

Студентська картка в Іспанії не дає права на одержання виду на проживання в Іспанії. Але слід зазначити, що студент в Іспанії може апелювати на одержання виду на проживання по закінченні трьох років навчання й при наявності пропозиції на роботу в Іспанії.

Дозвіл на проживання в Іспанії (резиденція в Іспанії або дозвіл на проживання в Іспанії) - це право на проживання в Іспанії, що надається громадянину іноземної держави.

Первинна посвідка на проживання в Іспанії.

Може бути надана іноземцям, які збираються вперше поселитися або раніше проживали в країні і не задовольняють вимогам, встановленим для отримання звичайної або постійної посвідок на проживання. Його термін не може перевищувати один рік і може бути продовжений не більше ніж на три роки. Іноземці, що мають підтвердження законного і постійного мешкання на іспанській території протягом трьох років, можуть отримати звичайну посвідку на проживання – його продовження також можливо на три роки.

Звичайна посвідка на проживання.

1. Іноземці, які користуються довірою і легально проживали в Іспанії тривалий час, протягом трьох років, можуть одержати звичайну посвідку на проживання.
2. Термін дії, так само як і термін продовження, не може перевищувати трьох років.

Постійна посвідка на проживання.

1. Іноземці, які користуються довірою і легально проживали тривалий час в Іспанії, протягом шести років, можуть одержати постійну посвідку на проживання, за винятком випадків одержання раніше постійного дозволу на роботу. У цьому випадку постійна посвідка на проживання може бути отримана на п'ять років.
2. Постійна посвідка на проживання також видається іноземцям, що користується довірою і підтверджують, що вони підходять під одне з наступних визначень:
- Пенсіонери, включаючи по лінії системи Соціального Захисту
Іспанії .

- Пенсіонери по інвалідності, постійній, абсолютній/повній або значній, також по системі Соціального Захисту, отриманої в Іспанії, що одержують довічну ренту, достатню для їхнього утримання.

- Народжені в Іспанії, і ті, що прожили легально по досягненню похилого віку в Іспанії не менше трьох років.
-  Особи, які є іспанцями по походженню.
- Особи без документів, які прожили легально в Іспанії шість років.
- Вигнанці і біженці, що мають такий статус.
- Особи, які мають екстраординарний дозвіл на роботу.
- Постійна посвідка на проживання має необмежений термін дії, але власник її повинен обновляти посвідчення кожні п'ять років.
 
Посвідка на проживання по виняткових обставинах.

1. Посвідка на проживання по винятковим обставинам може бути видана у різних виняткових випадках по гуманітарним розумінням, особливо у випадку расистських або релігійних переслідувань або національного інтересу.
2. Дія посвідки на проживання по винятковим обставинам - один рік, з можливістю наступного продовження.


Існують декілька видів резиденцій (ВНЖ в Іспанії):

1. первісний дозвіл на проживання в Іспанії;
2. поновлений ВНЖ в Іспанії;
3. звичайний ВНЖ в Іспанії;
4. постійний дозвіл на проживання в Іспанії;
5. дозвіл на проживання в Іспанії за надзвичайнми обставинами;
6. ВНЖ в Іспанії в зв´язку з возз´єднанням родини в Іспанії.

Крім того дозвіл на проживання в Іспанії поділяється на: ВНЖ в Іспанії з правом на роботу (дозвіл на проживання в Іспанії з правом на роботу) й без права на роботу (дозвіл на проживання в Іспанії без права на роботу).

Деякі варіанти виду на проживання в Іспанії без права на роботу.

Неповнолітні громадяни. Дитина народжена на території Іспанії, батьки якої не є громадянами Іспанії, але мають іспанський вид на проживання, може одержати іспанську резиденцію без необхідності одержання візи.

Якщо дитина породжена за межами Іспанії. У даному випадку надання виду на проживання в Іспанії дитині досягається за допомогою возз´єднання родини в Іспанії.

Родичі резидента Іспанії по східній лінії. Такими є батьки, батьки батьків. Такі родичі іноземця, який має посвідку на проживання в Іспанії, можуть претендувати на одержання іспанської резиденції шляхом возз´єднання родини в Іспанії.

Подружжя. Для возз´єднання родини в Іспанії з чоловіком чи жінкою необхідно буде одержувати візу в Іспанію в країні проживання. Чоловік та дружина повинні перебувати в офіційному шлюбі й один з них повинний бути власником виду на проживання в Іспанії.

При розгляді клопотань враховується наявність підстав для надання посвідки на проживання і відсутність причин для відмови. Одна з найважливіших підстав, сприяючих позитивній відповіді, – можливість мешкання всієї сім'ї на території країни. Вартість послуг адвоката по оформленню документів складає 400 - 600 €, його робота полягає тільки в тому, щоб правильно оформити прохання.


У випадку шлюбу з громадянином Іспанії чи громадянином будь-якої країни ЄС, оптимально претендувати на одержання tarjeta comunіtarіa.

Як правило, для одержання виду на проживання в Іспанії людиною родич якої є резидентом в Іспанії потрібно пройти через процес возз´єднання родини в Іспанії. Враховуватися буде тип посвідки на проживання в Іспанії особи, що робить возз´єднання родини.

Для іноземців, яких влаштовує дозвіл на проживання в Іспанії без права на роботу, можуть претендувати на ВНЖ в Іспанії без права на роботу. В цю категорію попадають люди які мають у своєму розпорядженні достатній капітал, щоб забезпечити своє проживання в Іспанії не працюючи, а також пенсіонери. В усіх цих випадках для одержання виду на проживання в Іспанії попередньо необхідно одержати візу.

Надзвичайні обставини. Одержати вид на проживання в Іспанії також можна в зв´язку з різними надзвичайними обставинами, у тому числі й за станом здоров´я.

У дійсності випадком який найбільше зустрічається в одержанні ВНЖ в Іспанії є arraіgo (це перебування в країні без дозволу на проживання й роботи без контракту, тому що немає дозволу на роботу).

Відмінною рисою цього випадку є те, що не потрібно виїжджати з Іспанії для одержання візи. Дозвіл на роботу в Іспанії надається автоматично після ухвалення позитивного рішення про надання дозвіл на проживання в Іспанії державними органами. Arraіgo - це легалізація по ознаці осілості.

Виділяють такі два види легализиции по ознаках осілості в Іспанії:

Arraіgo laboral - у цьому випадку для одержання ВНЖ в Іспанії необхідно документально підтвердити перебування в країні, протягом мінімум трьох років. З них один рік потрібно працювати. Факт роботи потрібно довести.

Arraіgo socіal - у цьому випадку для одержання дозволу на проживання в Іспанії потрібно прожити в країні три роки та мати контракт на роботу.

Дозвіл на проживання (резиденція) в Іспанії з правом на роботу чи трудову діяльність. Дозволи на проживання з правом на роботу в Іспанії поділяються на:

Cuenta ajena - дозвіл на роботу в Іспанії по найму. У свою чергу підрозділяється на два види.

Regіmen general - роботодавець в Іспанії оформляє пропозицію на роботу на конкретну особу, що не має дозвілу на проживання та роботу в Іспанії. Термін роботи повинний складати мінімум один рік. Ця умова повинна бути відображена в контракті.

Procedіmіento contіngente - у цьому випадку запрошення на роботу в Іспанії оформляється одночасно як мінімум на п´ять чоловік. Цей дозвіл на проживання й роботу в Іспанії має обмеження. Так, її власник має право працювати тільки у визначеному секторі економіки, а також обмежений геогрфическими рамками.

Autonomo - дозвіл на роботу в Іспанії як приватний підприємець. Одержуючи дозвіл на проживання в Іспанії з правом роботи на себе, іноземець отримує право вести економічну діяльність на території Іспанії. Це може бути приватна підприємницька діяльність чи створення підприємства на території Іспанії.

Процес одержання посвідки на проживання в Іспанії з правом роботи на себе починається в країні проживання іноземця з надання бізнес- плану майбутньої діяльності.

Посвідка на проживання до Іспанії, втім, як і в будь-яку іншу країну Європи, отримати досить складно, але можна. Обіцяти посвідку на проживання не може ніхто, цим займаються виключно державні органи, тому претендентам не варто довіряти приватним компаніям, що обіцяють надати таку послугу за певну суму грошей.


Постійне місце проживання (ПМЖ)

Під постійним місцем проживання розуміється право і можливість жити у вибраній країні без обов'язкового переоформлення дозволу на перебування. Особа, що володіє статусом ПМЖ, має всі ті ж соціальні пільги і гарантії, що і громадянин, окрім можливості обирати або бути вибраним в органи влади, служити в армії або поліції.

Постійне мешкання в Іспанії можна оформити, проживши на території країни п'ять років на легальних умовах або одружившись з громадянином Іспанії. При виявленні фіктивності браку в ПМЖ буде відмовлено. У Іспанії встановлений вільний режим для іноземних інвестицій, за винятком тих, які підпадають під спеціальне регулювання і попередній адміністративний контроль, як фізичні особи – нерезиденти Іспанії, так і іноземні підприємства можуть робити капіталовкладення в Іспанії. Проте інвестиції не є достатньою підставою для отримання ПМЖ.

Громадянство

Громадянство Іспанії можна отримати, проживши на території країни не меншого 10 років. Іспанське законодавство дотримується принципу придбання громадянства по праву «крові» (походження) і по праву «грунту» (народження). Дитина, що народилася на території Іспанії, але за тими або іншими обставинами що отримав інше громадянство, має право після досягнення 18 років клопотати про придбання іспанського громадянства. Нащадки іспанців, що живуть за кордоном, можуть придбати іспанське громадянство «по крові».

Подвійне громадянство в країні можливо тільки для уродженців тих країн, які мали або мають особливі зв'язки з Іспанією, куди Україна не входить.